Historie

Alfonso Spadon komt in 1928 met zijn familie naar Nederland. Hij begint een terrazzo vloeren bedrijf. Umberto Spadon, die in het bedrijf van zijn vader werkt, moet in 1977 stoppen met het maken van terrazzo vloeren en cementdekvloeren vanwege een beroepsziekte. De doktoren raden hem aan een ander vak te kiezen. Luciano, zijn broer, signaleert mogelijkheden voor de vertegenwoordiging van Italiaanse tegels in Nederland.

Samen bezoeken ze de tegelbeurs in Milaan en leggen zij de eerste contacten met familie Bernabei. Zij voeren het tegelmerk Astor. Umberto gaat als agent de tegels van Astor in Nederland verkopen. Hij weet alles van cementdekvloeren, maar niets van tegels. Bij zijn allereerste afspraak met een tegelgroothandel vraagt de eigenaar: “Welke kwaliteit hebben deze tegels?” Waarop Umberto antwoordt: “De goede kwaliteit, natuurlijk!”. Kennis van zaken staat sindsdien hoog in het vaandel bij Spadon. Het bedrijf werkt 40 jaar later nog steeds met de merken van de familie Bernabei.

Early adapters

De kennis van de producten is nu optimaal. Spadon Agenturen werkt met kwalitatief hoogwaardige producten van voornamelijk Italiaanse producenten. Spadon is altijd op zoek naar innovatieve materialen en is een early adapter. In 1982 verbond Umberto Spadon zich aan de grondleggers van het kunsthars gebonden marmercomposiet: Quarella. Dit merk zit nog steeds in het pakket van Spadon en zij hebben later ook kwartscomposiet aan de collectie toegevoegd, leverbaar in platen van 1410×3070 mm.

Porcellanato en andere innovaties

Spadon voegt niet veel later een van de eerste producenten van porcellanato toe aan haar programma: Cercom.  Midden jaren ’80 begint de samenwerking met COEM, pionier met monopressatura tegels. Inmiddels is ook het programma van COEM volledig gebaseerd op porcellanato. De missie van deze fabrikant is de productie van eersteklas natuursteen imitaties.
Sinds begin jaren ’90 levert Spadon porcellanato tegels voor alle publieke ruimtes van luchthaven Schiphol. Tegenwoordig heeft vrijwel elke keramische (vloer)tegel deze samenstelling.
In 1996 treedt Maurizio Spadon, de jongste zoon van Umberto toe tot het bedrijf. Een jaar later leggen zij contact met Sicis, nu de meest vooruitstrevende en toonaangevende producent van mozaïek (en meer).
Edwin Smit wordt in 2006 partner in het bedrijf. Hij zal zich gaan toeleggen op de promotie van de producten bij architecten. Spadon is altijd actief geweest in projecten met voorbeelden als V&D, C&A, Shell, Kruidvat en Etos. Vanaf 2007 gaan zij hier structureel mee aan de slag.

Platen

In haar voortdurende zoektocht naar innovaties verbindt Spadon zich in 2007 aan Laminam, onderdeel van de System Group: de uitvinders en patenthouders van het productieproces om grootformaat platen te produceren in de maten 1000×3000 mm en later ook in 1620×3240 mm.
In 2014 komt daar Nuovocorso bij, een nieuwe fabrikant die grootformaat tegels produceert door middel van strengpers.  In 2016 stappen zij over naar productie met Continua Plus van Sacmi, de laatste technologie voor de productie van keramisch plaatmateriaal.

Leuke dingen

In 2017 voegt Spadon nog twee merken toe aan haar collectie, waarbij innovatie, onderscheidend vermogen en hoogwaardig design de boventoon voeren.
Kaza Concrete combineert een innovatief handmatig productieproces met design. De drie dimensionale wandpanelen zijn bijzonder verfijnd en strak gelijnd. Beton zag er nog nooit zo elegant uit.
Ornamenta is onderdeel van Gamma Due, een specialist in decoratief keramiek. Zij brengen keramiek tot leven met vrolijke, eigenwijze dessins, waarbij het oppervlak getransformeerd wordt van saaie achtergrond naar fascinerende voorgrond. Bekijk de twee merken en je begrijpt waarom wij verliefd zijn geworden op deze twee merken. Beide producenten bieden uitgebreide mogelijkheden tot maatwerk oplossingen, ook in kleine oplages.